Friday, January 13, 2017

Resepi Tomyam Mudah dan Simple

Halo. Lama sangat dah meninggalkan alam blog ni. Kini diriku kembali untuk berkongsi resipi bujang yang mudah tapi sedap. Hahaha.

Resipi harini adalah Tomyam Ayam Bujang!! Tapi menu yang korang nak buat mestilah sesuai untuk kanak-kanak makan (kalau ada) seperti tak terlalu pedas. So lets check it out ;)

BAHAN-BAHAN:

1) Ayam 1/4 ekor (dipotong kecik-kecik)

2) Perencah tomyam (selalunya saya pakai cap adabi hee)

3) Daun limau 3 keping

4) Bawang merah besar 1 biji

5) Tomato 1 biji (nak lebih pun takpe bagi merah-merah kuah tu)

6) Serai 2 batang (diketuk hujungnya)

7) Limau kecik-kecik 4 biji (sebab suka masam-masam. yumm)

8) Cili padi 4 - 5 biji (ikut suka nak pedas mana hokay)

9) Carrot dihiris nipis (supaya cepat lembut)

10) Cauliflower

CARA-CARA:

1) Panaskan kuali. Kemudian tumis bawang

2) Dah separuh tumis, masuk ayam yang dah di tos kan airnya. Tumis dgn bawang

3) Masukkan air. Ikut suka nak banyak mana untuk kuah

4) Dah mendidih sikit, masukkan perencah tomyam korang. Kacau.

5) Kemudian masukkan sayuran, serai, cili padi, daun limau. Kacau sikit and biar ia mendidih.

6) Sambil mendidih tu, masukkan garam hokay. Kalau suka manis, letakkan sikit gula. Kacau.

7) Lepas tu perah limau korang untuk rasa masam-masam. Kacau.

8) Last skali masukkan tomato. Tomato kena masuk last supaya tomato tu segar di makan/dihirup bersama kuah tomyam. Yummm.

9) Hidangkan. Yeayy dan boleh la u olls makan.



P/S: Gambar takde. Next time okayy. Hiks


No comments: